Aimie Farzana
About;
Aimie Farzana // 19

Shout here;

Recent post;
Blog Archieve

Followers;
Credit;
The Cretive!

© 2013 - Full Template by Arrien Amani and someone help me is Mayra and Inficon . Edit by YOUR NAME.

Kucing
Tuesday, November 29, 2016 | 0 Comments
Bismillahirahmanirahim.  
Assalamualaikum semua,
bts, jin, and jungkook image
 Wah topik kita pasal kucing , eh sejak bila aku membela kucing. ahahaha. I bela kay. Eh tak family I bela . Macam mana I boleh terjebak ke kancah membela kucing? Panjang cerita dia woooooo... Tak apa aku akan cuba pendekkan dan padatkan.

Awal bulan June 2016
 Adik aku  atau nama panggilan udek main dekat luar rumah dengan kawan dia. Entah macam mana dia bawak balik anak kucing (kecik pula tu ) katanya jumpa depan rumah. Pelik pon ade kenapa bawak sekor je rupanya lagi sekor jiran jaga tak silap aku. Dahlah anak kucing aduh nasib dia ni dah pandai buka mata dan jilat susu fuhhh.
Well mak ayah aku berat hati nak bela kucing , begitu jugak aku ekekeke sebab waktu tu baru habis kursus BI dekat kolej yayasan felda then kena pula masuk kmns tension weh seminggu je lepas tu kena berambus dari rumah tak dapat berjimba dah lah kmns tu jauh si**.

So mak ayah aku setuju jelah bela kucing tu we all namakan dia kiki. Well kiki amatlah disayangi dan ditatang dan semenjak itulah aku mula sukakan kucing, aku tak penah peluk kucing atau cium atau angkat hahaha penakut weh. Tapi dengan adanya kiki wah aku makin berani. Siap gomol-gomol dia. Eh. Haha tension dia , nasib aku balik sebulan dua je. Ni cuti sem padan muka dia kena kacau dek aku jeh.
Kat matrik aku suka gak  kucing siapkan nama kucing lagi , ucapkan makasih kepada faten sebab tukang beri nama kehkehkeh.
No 1 tu nama dia kembang dan nombor 3 tu oyenn. Dua-dua penah menumpang depan bilik aku sampai masuk bilik dahlah payah nak halau huhuhu.

Minggu lepas aku balik , dia terlepas sangkar peh dia pergi menggatal woi. Sabar jelah adek aku irfan siap goncang2 pagar nak halau ingat si jantan tu nak  gaduh dengan kiki sebab gigit leher kiki . rupanya buat projek, mengamuk jugalah aku. Baru nak kahwinkan dia dengan kuceng yang berbaka scottishfold gitu. hahaha. Tak apalah hakak pasrah//

 Well. Sebabkan hadek aku ni kira cucu kategori bongsu family sebelah mak so bila mak long aku bela kucing dia gi namakan lala. Macam mana Mak long bela kucing well, abg uyik jumpa kucing tu dalam kotak bertutup (waktu raya) dah berulat-ulat dipenuhi tahi but uyik ni jiwa kental dia basuh wooo siap bela anak kucing tu gua tabik lu...

 Semenjak adek aku bela kucing hahaha sepupu sepapat semua bela kucing wah kelas gitu. Perasan sekajap.

Ya ampun panjang nya entry . Ada ke nak baca hahaha. tsk tsk.

dahlah bye...


Aurat
Monday, November 28, 2016 | 0 Comments
Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum wbt
cat, cute, and kitten image
Harini topik kita tentang aurat wah. Tak adalah tujuan menulis pasal aurat ni bukan nak mengaibkan sesiapa sekadar untuk saling mengingati. AImie akui kadang-kadang aimie buang sampah atau nak angkat kiki just lapik kain tuala dan pakai baju lengan pendek but hukum dia still dosa even sekejap  \\.o//

Aimie ada terbaca satu quote kat google
Sehelai rambut wanita yang dilihat lelaki( bukan muhrim) dengan sengaja balasannya adalah 70,000 tahun di dalam neraka.
1 hari di akhirat = 1000 tahun dunia
Musim cuti ni kita berkumpul sanak saudara tak boleh main salam dan cabut tudung je, sebab just cabut tudung je dengan sepupu lelaki katanya tak ada batas, ada batas ye anak2

Lagi satu aimie nak sentuh pasal tudung, Sekarang ni ramai yang terlupa bahawasanya perempuan patu

  • Labuhkan tudung ( tutup dada anda) 
  • Pakai arm sock . ( pergelangan
  • Baju longgar ( Tak mau melekat-lekat) 
  • Baju tutup miss V dan punggung ( sekarang trend baju tuck inn dalam seluar gaya hipster) gan tangan aurat ) 
  • Pakai stokin ( Kaki pon aurat )
Lelaki pon sama . Pakai seluar pendek. Paras cukup-cukup lutut , bila ditegur katanya dah menutup aurat, Wahai cik abang kalang awak duduk seluar awak terangkat dah nampak kepala lutut. Tu bukan aurat ke? Satu lagi yang jenis tayang body awak kalau nampak pusat awak dah dosa tau

Yang ni carta aliran aurat untuk lelaki dan wanita.
Image resultRelated image
P/s : Aimie minta maaf if terkasar bahasa huhuhuhu.


Mid sem break
Friday, November 18, 2016 | 1 Comments
Assalamualaikum readers,

akhirnya tamatlah perjuangan aimi farzana di KMNS untuk sem 1. Hiyahhhh. Penat wooo. Tidur 2/3 jam sehari but berbaloi. ngehehehe.

entah aku tak tahu nak tulis apa. hmmmmmmm tu jelah kot. nanti i update lagi, nak berehat tralalalala.

setelah sekian lama mendaki tangga untuk c2 hemmmm. penat wooo tercabut lutut den, berjalan je kijo, tapi tak kurus jugak, *nanges sikit*

Tahniah awak, semoga cepat berambos dari malaysia . tu je kbye. Hahahaha. Aku dah lama move on kahkah, aku dah bahagia kat sini. Park seo joon  sedia menemani aku. kahkahkah, *forever alone*
Image result for park seo joon
hemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
kbye, zzzz.


Life in KMNS
Wednesday, October 5, 2016 | 0 Comments
Assalamualaikum
Image result for kawaii food
Fuhhhh dah lama tak update blog yang memang sudah tersedia berhabuk cet. Nak cerita mula dari mana ek. Oh tentang life di Matrik. Hemm not bad. Penat gak ahh. Terkejar-kejar. Sampai nak berak pon tak ada masa. Eh?

I still can't cope with the new surrounding. I can't be myself. hmphh. I realise at here you should have survival life skill .How to manage your time, hahaha . Kekadang aku nampak alone sebab suka jalan sesorang , aku kalau boleh nak cepat sampai bilik , kuliah , tutorial or etc. Aku tengok orang lain suka jalan berdua sanggup tunggu kat tangga untuk kawan siap. I be like eh you are wasting your time lah. Dulu ada gak aku jalan dengan orang but then aku stop hahaha, Aku tak suka tunggu orang atau orang tunggu aku. Hahaha. Aku tak komited bab gini. Tapi aku tengah perbaiki diri aku supaya dapat cope dengan new life, kekekeke. Tak caya tanya diba dan izzati.

Crush? common question bila balik saujana, apakah ? Honestly tak ada. ajajajaja. setakat suka tengok tersempa kekadang je uhhh.

Tbh kat sini kau kena kejar masa bukan masa kejar kau dan lack of sleep is common situation occur at here. Bruhhhhhhh

And the funniest thing here aku berubah jadi pendiam hahaha dengan roomate je aku boleh cope. kekekekekke Nevermind it's ok belang aku tak keluar lagi.





My dream guy
Sunday, May 15, 2016 | 5 Comments
Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera dear readers.
coffee, drink, and food image
Ceh topik kita hari ini agak panas. My dream guy atau lebih tepat My dream future husband cia-cia. Selalunya apa yang kita nak tak akan dapat tapi banyak-banyakkan lah berdoa kepada Allah, Insyaallah diperkenankan. ecehhhhhh...

Kuat pegangan Agama
Wah.. Memanglah kan sapa tak nak kan kuat agama tapi aimie tak mau lah yang berjanggut panjang, bercelak berjubah setiap hari. Cukuplah tak tinggal solat, puasa, tak warna rambut dan boleh jadi imam dalam solat dan setiap hari wahhhh.

Sedap mata memandang
Aimie bukan jenis memilih dari segi wajah eceh. Tak percaya tanya kawan baik aimie, ex-crush aimie muka macam pecah rumah hahahaha. K, tak adalah pecah rumah aku cuma geram je muka dia adalah mata sepet hidung kembang muka bulat. ahahahaha kejam nya aku... Bagi aku Janji muka dia sedap mak pak dan aimie nengoknya.

Educated / Kerjaya stabil

Kau nak bagi anak bini makan apa jika tak ada kerja? Rezeki memang lah dari Allah. Tapi kita kena usahakan? Hahahaha, bukan nak kaya raya , sederhana . Kalau boleh aimie nak start dari bawah macam parents aimie, awal-awal kahwin tinggal di Flat sepuluh tahun kemudian mampu beli rumah teres sendiri. susah senang bersama kan?

Say no merokok. 
Aimie dibesarkan dalam keluarga tak merokok even pak saudara aimie tak ada seorang pon yang merokok, cuma atok aimie je merokok itu pon dah berhenti sebab doktor kata ada komplikasi pada paru-paru.

Kelakar dan banyak cakap
Ni memang aimie nak, hahaha tengok ramai mak saudara aimie suaminya tak banyak cakap dan aimie rasa macam depa cakap sorang-sorang je. Well aimie suka orang kelakar dan banyak cakap sebab tak rasa sunyi tapi orang kata spesis macam tu suka flirt dengan perempuan lain hmmm,

Tinggi
Aimie kategori pendek gemok hahaha. Tinggi cuma 162 cm. hahaha, Kalau boleh nak tinggi senang capai barang , Rasa selamat je dengan orang yang tinggi-tinggi ni hahaha.

Lembut
Not aww aww macam kunyit! Tapi tak manly dan bukan kunyit. Arasso!


love, boy, and quote image
Ciri Tambahan ,Melayu kacuk Thailand atau cina hahaha. Aimie keturunan Thailand mix chinese tapi dah jauh so nak meneruskan darah kacuk kena cari yang kacuk kan? Merepek. Hahaha Atuk  punya parents thailand tapi moyang atuk adalah cina. Nampak tak dah jauh kan yang keturunan cina tu ? Thailand yang paling aimie dekat keturunan ketiga. HAHAHAHA HAMBAR KOT.

Another ciri. Tak mau famous hotstuff atau suka borak dgn Perempuan atau famous insta. Say no to hipster dan seangkatan dengannya.

Lol. Tapi aimie fokus nak capai cita-cita aimie dulu.  Benda macam ni belakang kira. Kejar cita-cita ,bawak umi ayah gi umrah ,beli rumah sendiri dan travel luar negara sorang-sorang. Lambat lah aku kahwin nanti hahaha.

Itu jelah yang aimie rasa ciri jejakan idaman Malaya kan? Hahahaha oklah bye merapu habis. Lagi 3 minggu kat kolej yayasan felda kelana jaya before masuk matrik. Doakanlah aimie dapat asasi untuk hari esok, Aminnn,

Well kat kolej Allhamdullilah dapat classmate yang hilarious dan sporting even kita semua menghadapi krisis besar berkenaan kolej tapi kita boleh lalui bersama, weh. sedih benar. Kalau korang rasa aku pendiam aku bukan pendiam cuma segan dan satu lagi masalah aku ialah aku takut pandang mata orang bila bercakap terutamnya lelaki. Please jangan salah faham yang aimie benci ke tak suka korang ke.

Oklah bye assalamualaikum.


Produk kecantikan bahaya?
Tuesday, March 29, 2016 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim.
food, kinder, and strawberry image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pengunjung-pengujung setia blog aimi ni ( eh ada ke? )

Topik aimie hari ini ialah berkaitan produk kecantikan yang dijual secara berlambak-lambak di pasaran . Bagai cendawan tumbuh selepas hujan. produk - produk ni menjadi kegilaan wanita dan pemuda pada masa kini tanpa menyedari akibat kesan buruk atau bahaya yang akan ditimpa mereka. contoh produk-produk kecantikan ialah Qu Puteh , Aurawhite , Kcolly, Syma beauty , BVRC, Dianz vitamin , Perla coffee , Perla  dust , dan pelbagai lagi termasuk produk dari negara jiran seperti Thailand , China dan Indonesia.

Jujurnya aimie pon pernah try beberapa produk  Maklumlah saya wanita juga. Tapi bila kena nasihat kaw-kaw dengan family aimie terdetik nak berkongsi hal ni. Sapa yang tak kecewa bila kita dihalang untuk pakai atau makan produk-produk ni. Tapi aimie sedar yang family aimie sayangkan aimie sebab mereka banyak makan garam dari aimie.

Apa yang aimie nak sentuh. Kita selidik tak Tuan punya pencipta produk? Ok. Ade satu produk tu, aimie tak nak sentuh nama , tapi dia ada gelaran doktor dalam bidang biologi maksudnya PHD. But aimie selidik-selidik ijazah dia adalah ijazah kesusateran melayu ( bahasa ) dan macam mana boleh sambung PHD dalam bidang biologi padahal degree dia lain bidang tersasar jauh. Universiti tempat beliau belajar pon aimie check tapi kebanyakan hasil yg keluar dari google search mengatakan universiti tu tak wujud dan cuma jual ijazah. Macam mana tu ya? Terjaminkah produk itu?

Ada yang jual produk kecantikan tahap SPM sahaja dah cipta. Bukanlah nak menghina tapi cuba kita fikir logik-logik adakah dia ada asas dalam bidang tersebut? I mean baik buruk akibatnya. Senang ceghita Sesiapa sahaja boleh cipta produk >,<
( Ni produk dari thailand contoh )
Tak adalah sekarang ni banyak produk bekesan tak sampai dua minggu? Apa kandungan bahannya? Adakah kau yakin apa  yang dipaparkan bahagian ingredient semua tepat? Kau tahu keadaan kilang? Kesihatan pekerja dia? Memanglah kesan dia cepat tapi kesan jangka panjang? Aspek kesihatan kita?

Aimie bukanlah nak tutup periuk nasi orang tetapi...  BERAPA BANYAK WANITA YANG CANTIK TAPI MANDUL? Aimie tak bermaksud yang  produk-produk dijual ini semua mengakibatkan mandul. Tapi kebanyakkan boleh dan berpotensi menyebabkan mandul. Ok ni Contoh yang terdekat.
Maksu Aimie cerita ramai kawan dia yang mandul akibat suka makan produk. Yang dahulanya gelap tapi kini putih melepak. Then tak ada anak walaupun mereka dah bertahun-tahun  kahwin. For me Allah tarik nikmat anak ganti dengan nikmat kecantikan. Ramai tau sekarang wanita mandul sebab produk kecantikan.
Lagi satu ialah produk kecantikan mengakibatkan penyakit bahaya seperti penyakit kerosakan buah pinggang dan paling menakutkan adalah kanser.
Contoh paling terdekat bagi aimie ialah auntie N ( mak sedara aimie) , Pada tahun sekitar 2003/2004 terdapat pelbagai produk kecantikan yang laris di pasaran. Auntie N pakailah satu produk tutttt... Tak lama kelamaan beliau disahkan kanser. Tak silap aimie menurut cerita Ummi Aimie  produk yang dimakan auntie N mengaktifkan sel kanser. Beliau terpaksa menjalani pembedahan bagi buang sel kanser serta beberapa anggota tubuh badan dan kimioterapi.
Kesimpulannya

Pada pendapat aimie buat apa kita nak membahayakan diri dengan memakan produk kecantikan yang kita taktahu asal usul, keadaan kilang, kesan sampingannya. Bersyukurlah apa yang Allah dah beri dari membahayakan diri. Sekurang-kurangya kita diberi tubuh yang lengkap dan sihat. kenapa kita nak bahayakan diri?  Kalau nak pakai jugak. Kaji dulu betul-betul , siapa tuan dia? Ada guarantee tak? Apa alamat dia ? no telefon. Senang nak contact bila ada masalah. Macam aimie cakap biar kesan produk lambat tetapi selamat.

Aimie prefer produk pakai pada kulit daripada makan. Bila kita makan kita tak nampak kesan buruk dia dalam badan , kita cuma nampak bila dah taha kritikal. Better pakai pada kulit instead makan.

Mana yang awak nak . Cantik ke sakit ? Pilihan di tangan masing-masing. Jangan menyesal di kemudian hari.

Labels: , , , , ,



Allhamdullilah Ya Allah.
Saturday, March 5, 2016 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim.
college, hard, and study image
Assalamualaikum wbt. Hari ni aimie nak berkongsi cara semak kelayakan di IPTA. Woahhh. Result SPM dah dapat. Allhamdullilah . Aimie masih boleh mohon asasi sains dan matrikulasi walaupun tak straight A. Allhamdullilah syukur lepas juga syarat kelayakan. Cet. Berapa A? Seganlah.... Tak banyak mana, tapi tak ada gagal addmath haha... fuhhhh. Allhamdullilah.

Allhamdullilah. Mak2 sedara semua bagi kata-kat positif. Allhamdullilah orang sekeliling cukup memotivasikan aku. hahaks. Adik aimie yang no 2 ni pandai banyak gila daripada Aimie. Hahaha. Kfine sedih. Tapi tak apa kita kena sentiasa positif. Sebab kita dah bertungkus lumus kan? Dunia sementara . Akhirat selamanya beb
( nampak tak tahun sebelum ni gred rendah huhu )
 Lagipun tahun ni tahun paling teruk SPM. Seperti yang aimie jangka sebab sekarang ni nak cari kualiti straight A daripada kuantiti. Kalau tahun sekitar 2007 -2013 A- adalah dlm lingkukan 60. Memang senang lah kan.  Tak silap aimie 2011 ada 15000 straight A, 2016 ada 9000. Nampak tak. Tak silap aimie banyak biasiswa kena potong utk tampung pelajar memang diketatkan lagi lah syarat penandaan. :D

Korang semua doakanlah aimie dapat mana-mana asasi.Aminnn.. huwaaaa...  Emak aimie minta mohon farmasi macam tu juga ayah. tak pelah ikut jelah . Pilihan mak pak, mesti terbaik. Kawan-kawan aimie ramai yg ikut pilihan dan kerjaya parents. Ada yang kawan aimie ayah dia kerja accountant dia yg applykan anak dia accountant, hahaks. Ada yang ayah dia bussines ayah dia minta ambil kaitan bussiness? Aimie tak kut. Ayah suruh adik aimie yang lelaki pilih kerjaya macam ayah. hahahaks,


Oh lupa aimie nak share cara semak kelayakan bidang atau yang kita nak ambil di IPTA. meh sini aimie nak story .
Klik link ini http://imascu.upu.mohe.gov.my/
Lepas tu bagi nama , IC , no telefon , Kategori.
Lepas tu isi keputusan hampa semua na,...
Akhir sekali dia keluaar lah hang layak tak course di UIA, UM dan sewaktu dengannya.

Selamat berjaya kalian,  byeeeee


resepi begedil goreng
Sunday, February 28, 2016 | 2 Comments
Assalamualaikum.
Bismillahirahmanirahim , hari ini Aimie nak share resepi masakan untuk mereka yang masih bujang trang ta tang. Okey resepi dia simple Dan mudah iaitu begedil ayam. 

Sesetengah orang buat begedil dia rebus dulu biar masak Dan lenyek-lenyek Dan ada setengah yang goreng dulu lepas itu baru dilenyekkan. Aimie dah pernah buat kedua-dua version Dan terpulang lah kepada individu. Aimie hari ini nak share yang version goreng dulu kentang dia. Ceh.

Resepi Begedil 2 orang makan ( simple )
 ( Aimie buat bulat kecil-kecil ala2 bebola )
Bahan - bahan
  1. 3 biji kentang ( besar )
  2. Ayam cincang ( Aimie guna ayam cincang ramly )
  3. Barang merah 3 ketul
  4. Barang putih seketul
  5. Daun bawang ( ikut suka hati anda )
  6. Cili api ( potong kecik )
  7. Telur ayam ( 2 biji )
Langkah2
  •  potong kentang Dan goreng biar empuk then toskan letak sebelah.
  •  Potong cincang bawang merah Dan bawang putih serta ayam cincang
  •  Aimie goreng ayam dulu lepas tu baru tumiskan dengan bawang yang telah dicincang sebab nak elakkan bawang hangit bila ayam tak masak lagi. Masukkan garam ajinamoto secukup rasa😚
  •  sekarang lenyek-lenyek kentang yang dah ditoskan sehingga lenyek.
  •  gaulkan kentang yang dah dilenyekkan dengan bawang goreng Dan ayam cincang yang dah di goreng dan buat bentuk bulat- bulat-.
  •  pukul sebiji telur terpulang nak buang kuning telur ke tak Dan celupkan kedalam telur yang dah dipukul.
  • goreng sehingga kekuningan Dan siap 💕💕💕💕

Simple nau. Sedap mudah Dan ringkas. Fuhhh berdebar aku lagi 3 hari nak dapat result SPM. Fuhhhhhhhh. Gemuruh.


Cara berhenti/ mengatasi overthinking
Saturday, February 13, 2016 | 3 Comments

Bismillahirahmanirahim.

Assalamualaikum WBT.
pizza, food, and cheese image
 ( Abaikan piza ini )
Hari ini Aimie nak berkongsi Tips mengatasi overthingking. Apa itu Overthinking ? Penyakit mental ke ? Gila ? Ok jom baca info yang saya kongsikan untuk kali ini.


Overthinking  Think about (something) too much or for too long 

Ramai sebenarnya yang menghadapi overthinking. Kebanyakannya adalah perempuan kerana selalunya perempuan lebih pentingkan kesempurnaan.  Overthinking ni boleh berlaku dalam apa-apa jenis aspek contoh yang aimie jumpa.
  •  Agama  : like bagaimana tuhan wujud? Agama mana betul ?  Boleh jatuh murtad dik.       nauzubillah.
  •  Ketakutan / fobia contohnya : Si Ali ni fobia laut bila dia atau orang tersayang mandi dia risau yang mereka lemas.
  • Masa hadapan : Dia terbayang-bayang future dia bayangkan pula perkara negatif akan berlaku seperti  karier , pelajaran , kehidupan.

 Secara jujurnya Aimie pon hidap overthingking. Yes . sekarang ni Aimie nak berbalik kepada tajuk mengatasi overthinking.

STEP 1 : IGNORE / ABAIKAN

  • Ok bila dah mula nak overthinking kita abaikan well buat lah benda lain -lain. Baca novel ke , tolong mak ke , borak dengan kawan TETAPI kena pandai pilih kawan, janganlah time tengah kritikal macam tu pergi borak dengan kawan yang jenis suka fikiran negatif. Makin kritikal lah masalah hang tu.
  • Aime baca satu Vlog seorang muslim dari luar negara. Overthinking ni syaitan nak jauhkan kau dari Allah. Bila kita overthinking kita menjauhkan diri dari ibadah fokus pada masalah dihadapi. Then syaitan cucuk kita putus asa pada Allah tambah lagi yang overthinking pasal agama atau benda-benda pelik agama lain yg kita rasa betul dan mulalah kita ragu-ragu dengan Islam. astaghfirullah al azeem. MOHON DIJAUHKAN
AMARAN : sesiapa nak kaji agama lain korang kena kaji Islam dulu then baru kaji agama lelain. Korang kena kukuhkan pemahaman agama ISLAM dulu sebelum mengkaji. Ni ilmu agama islam cetek dok gatal nak kaji agama lain. Then start ragu-ragu. Kaji pasal agama pula di Internet. Hang ingat Internet tu betoi sangat ka? Sesapa pon boleh post sesedap rasa tulis sesedap hati di Internet .
STEP 2 :  PERMUDAHKAN MASALAH
  • Anggaplah kita ni Manusia kita tak boleh dan tak akan jadi sempurna. Jangan terlampau stress kan diri fikirkan masalah.  Amalkan prinsip Relax  like Apa nak jadi jadilah janji aku dah buat yang terbaik. Kalau jadi yang tak diingini mungkin tu telah tertulis di atas sana . Mungkin ada sesuatu yang lebih baik akan berlaku.

STEP 3 : SENTIASA BERFIKIRAN POSITIF
  • Positif yang bagaimana yer. Ok macam ni bila start fikiran hang fikir pasal negatif automatik kau tukar kepada perkara positif.  Mula-mula nak terapkan fikiran positif memang susah tetapi lama-lama kau akan terbiasa. Aimie pernah rasa beb strugglenya nak buang fikiran negatif.
STEP 4 : KUATKAN AKIDAH ANDA
  • Anggap lah overthinking yang kau hadapi ini sesuatu jihad , jihad untuk melawan syaitan, Macam aimie kata tadi Syaitan akan guna perlbagai cara untuk rosakkan kita terutama bab Akidah. Syaitan nak buat kita jauh dari Allah dan Islam. Serta buat kita rasa Give up.                                  
                                      
  • Aimie ada jumpa my Caunselor dia bagi aku ayat al Quran untuk mengatasi masalah fikiran negatif. Insyallah nanti Aku update. Sebab ayat tu ada di rumah. Atau baca " Auzubillah minashaitan nirajeem " setiap kali fikiran negatif datang. Atau baca Al-quran  buat Amal ibadah sunat. Pergi Masjid . Join ceramah. banyak weh perkara kau boleh buat, kali
STEP 5 : ISIKAN MASA DENGAN AKTIVITI & JAUHKAN NEGATIVITY
  • Buatlah aktiviti yang berfaedah jangan biar kita kosong tak buat apa-apa sebab nanti waktu itu lah Syaitan nak cucuk-cucuk kau. Dan mulalah start fikir benda mengarut.  Banyak aktiviti berfaedah kau boleh buat bila tiada aktivini nak dilakukan macam memasak, menulis , bercucuk tanam, senaman, membaca ke. Tapi bab membaca elaklah diri dari membaca artikel yang pelik-pelik atau merapu atau artikel bentuk serius . Tak pasal-pasal tambah masalah lagi. Baca yang santai atau bentuk humor.
STEP 6 :  DIAM & HITAM & TARIK NAFAS

  • Bila dah start overthinking sila diam dan fikir secara hitam. Bayangkan kita  dalam kotak hitam segalanya hitam.  Apabila kita set dalam otak macam itu maka kita tak fikir bukan-bukan. Kalau nak tambah umpph lagi tarik nafas dalam-dalam. macam meditasi. Bila hembus tu lepas sekuat mungkin. Serius rasa lega weh.

OK aimie dah share cara aimie mengatasi Overthinking. Kalau ada lagi info di masa hadapan akan aimie share dan update kan yer. muah-muah.

SEKARANG NI SESI AYAT MOTIVASI

UBAH CARA PERMIKIRAN KAU. KALAU KAU TAK BERUBAH SAPA NAK TOLONG KAU BERUBAH ??? KAU KENA KUAT LAWAN FIKIRAN KAU. TAK AKAN SAMPAI TUA KAU NAK JADI MACAM INI !!!
Over thinking creates a virus in your mind and causes you to focus on that which isn’t in your control, thus distancing you from your reliance on God, and begins to suck the very essence of peace out of your life. The best antivirus is faith and selfish selflessness - put your energy towards building your relationship with God and towards giving back to the community.— Nadir Keval (via nadirkeval)

"SETIAP KALI KITA MAHU BERUBAH KITA AKAN RASA KESAKITAN NAMUN KESAKITAN ITU AKAN HILANG KERANA ALAH BISA TEGAL BIASA. KESAKITAN ITU AKAN HILANG DAN KEBAHAGIAAN AKAN MUNCUL" - aimie

Sampai sini sahajalah semoga bermanfaat kepada kita semua. YANG PENTING KITA KENA KUATKAN DIRI. JANGAN PUTUS HUBUNGAN DENGAN ALLAH. Ingat tau. Kita yang kena berusaha ubah diri kita bukan orang lain.

p/s : I feel like totally a looser. Like ss. Syok sendiri hampir bertahun2

Labels: , ,



Cara kuatkan iman
Tuesday, January 12, 2016 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim.
assalamualaikum.
Hari ini aimie nak berkongsi ilmu yang aimie jumpa di internet Moga ianya menjadi bermanfaat dan amalan kita dalam menghadapi arus globalisasi.

Berikut disarankan beberapa cara untuk menguatkan iman:
1. Perbanyaklah mengkaji ayat-ayat Al-Quran saranan dari – Surah Al Isra’: 82
2. Rasakan keagungan Allah seperti yang digambarkan Al-Qur’an dan Sunnah –jangan jadi saperti yang dikatakan ayat Az Zumar : 67
3. Carilah ilmu syar’i, sila rujuk surah Fathir : 28, Az Zumar : 9
4. Ikutilah halaqah zikir
5. Perbanyaklah amal soleh – Al Hadid: 21, Az-Zariat : 17-19
6. Lakukan berbagai bentuk ibadah
7. Hadirkan perasaan takut mati dalam keadaan su’ul khatimah
8. Banyak-banyaklah ingat mati
9. Ingatlah dahsyatnya keadaan di hari akhirat: Surah Qaf, Al-Waqi’ah, Al-Qiyamah, Al-Mursalat, An-Naba, Al-Muththaffifin, dan At-Takwir. Begitu juga hadis-hadis Rasulullah saw.
10. Berinteraksi dengan ayat-ayat yang berkaitan dengan fenomena alam
11. Berzikirlah dengan banyak saranan Surah Al-Kahfi: 24 , Ar- Ra’d :28
12. Perbanyakanlah munajat dan berdoa kepada Allah dan pasrah kepada-Nya terutama dalam sujud.
13. Tinggalkan angan-angan yang kosong , hidup hanya sementara- Yunus:45 , Asy-Syu’ara: 205-207
14. Memikirkan kehinaan dunia – Surah Ali imran
15. Mengagungkan hal-hal yang mulia di sisi Allah- Al-Hajj: 30, Al-Hajj: 32
16. Menguatkan sikap al-wala’ wal-bara’ ( taat kepada Allah , Rasul dan orang-orang beriman)
17. Bersikap tawadhu- Rasulullah saw. bersabda, “Merendahkan diri termasuk sebagian dari iman.” (Ibnu Majah no. 4118)
18. Perbanyakkan amalan hati- saperti mencintai Allah, takut padaNya , berharap bertemu denganNya, dan redho dengan takdirNya.
19. Sering menghisab diri- Al-Hasyr: 18
20. Berdoa kepada Allah agar diberi ketetapan iman- Ya Allah, perbaharuilah iman yang ada di dalam dada kami. Tetapkanlah hati kami dalam taat kepadamu. Tidak ada daya dan upaya kami kecuali dengan pertolonganMu.
Semoga bermanfaat perkongsian ini . insyallah.


kaiwufvn