2017 - Aimie Farzana

Nov 24, 2017

Review : Samyang Cheese hot chicken flavor

November 24, 2017 COMMENTS 0
Review : Samyang Cheese hot chicken flavor
Assalamualaikum
Actually aimie dah lama nak buat review mengenai samyang cheese ini tapi tak mengizinkan dan sekarang baru free sikit. Ni pon pek samyang yang terakhir dalam locker kohkoh. Aimie beli online dekat izatiey_cokelat (instagram) rm 28. Actually kawan aimie cakap beli kat times square lagi murah rm 22. LOL include postage dah rm 35 sumpah menyesal do. FLY rm 13 :(

Honestly Aimie rasa sedap je tapi rasa dia agak berbeza sikit dari yang ori punya, macam lemak-lemak sikit. Ada setengah orang tak suka sebab hilang rasa manis but aimie okey je sbb bukan cerewet mana. Orang kata tak pedas mana but bagi aimie ori ke cheese ke dua-dua pedas bikin gua hampir sembelit  
GAMBAR BY @A.AIMIE 
( Masak cara student hemmm)
Actually waktu kat rumah aimie buat samyang tambah telur , udang dan sotong. Sumpah sedappppp. Kali kedua buat samyang tambah nugget kebetulan ade student buat delivery, makan sambil tengok cerita black sumpah ummmmpphhhh terangkat. 

Samyang ni ada halal dan tak halal, yang tak halal tu mengkome-mengkome tak ada logo halal tau, jangan terconfuse tak pasal-pasal guna lemak minyak babi jeng jeng jeng.

Okeylah byeeeee :')

Nov 17, 2017

Travel : New Zealand

November 17, 2017 COMMENTS 1
Travel : New Zealand
Assalamualaikum semua
Harini aimie nak share gambar yang parents dan adik bongsu aimie pergi ke new zealand atas urusan kerja. Kami adik beradik lain tak dapat ikut memandangkan minggu peperiksaan dan kos agak tinggi :') Ada rezeki Insyaallah next year akan menjejakkan kaki ke tanah suci , doakan semuannya berjalan lancar amin...
                                                       
Umi kata jalan nak ke bukit new zealand ni bengkak bengkokk plus jalan dia agak licin, diorang tukar-tukar drive kejap kawan ayah kejap ayah. The best thing is bahagian kedudukan pemandu sama macam di Malaysia ( british driver seat)

Talking about halal food , it's a little bit difficult sebab travel kawasan yang dalam-dalam. Umi ayah bawak makanan rahim ( nasi goreng segera) , sardin , maggie, sambal goreng dan etc. Ada certain makanan tak dibenarkan bawak di new zealand, like tenusu semua tu cuba search google.
( Udek model berjaya )
Pemandu pelancong  umi ayah orang Malaysia menetap di new zealand. Wife dia doctor while husband dia buat sembelih daging like lembu  sebab permintaan negara islam tinggi. Depa ada rumah sendiri dan kat sini kita tak akan nampak rumah seketul besar macam istana sebelah tu rumah teres biashe-biashe. Kat sini semua macam sama , I mean tak terlampau nampak jurang ekonomi.
( Tak ingat nama tasik apa)
Indahkan ciptaan Allah ? Nama lokasi Christchurch ni New Zealand :)

Nov 14, 2017

Crush

November 14, 2017 COMMENTS 1
Crush
Assalamualaikum.
actor, amazing, and couple image
Recently I spent most of my days watching k-dramas like Black, Bring it ghost , while you were sleeping and so on. I would like  to share my problem with you guys and really need  your opinion.

Bila di sekolah menengah, umur 13 tahun aku suka sorang mamat ni sampai awal matrik , umur 18 tahun.  Mamat ni official reject aku dengan unfollow insta aku  dan masalah bermula selepas dia reject aku  , aku tak boleh suka orang melebihi 2 bulan , paling lama bertahan 2 bulan dan belarutan sampai sekarang. Mungkin ini cara Allah nak lindungi aku.

Tapi aku benci dengan kesetiaan aku , setia untuk benda sia-sia. Yup aku dah move on dari crush lama tu tapi hati aku kosong dari lelaki. I just turn to like korean actress instead of a real guy. I kind of jealous seeing everyone having crush on someone . My mind keep saying you better like korean guys instead of being hurt or rejected by someone. But then ask myself again. Sampai  bila ? Sampai jadi anak dara tua ke ?Those korean guy in drama is a fantasy a.k.a fairy tale movie and they never exist.

Amacam rumit tak masalah aku, dengan bahasa yang rojak tu pon sis dah limitkan kerojakan. Pengajaran : Jangan terlampau setia :') Memakan diri dude.
Related image
( Abeeeee :D )
P/s : Tak pelah janji abe seung heon teman kan saya hemmm :')

Nov 4, 2017

Cara Hilangkan kesan Lipstick Matte

November 04, 2017 COMMENTS 3
Cara  Hilangkan kesan Lipstick Matte
Assalamualaikum semua
lipstick, liquid lipstick, and matte image
Harini aimie nak bagi tips dan cara-cara membuang kesan lipstick matte secara natural atau semula jadi dengan menggunakan bahan-bahan yang ada di rumah serta murah. Honestly Lipstick matte ni payah nak hilang guna air. Tips yang aimie bagi ni boleh apply kalau nak hilangkan kesan foundation pada wajah. Tapi hahaha berminyak wajah korang.

Bahan-bahan
  • Minyak Zaitun Safi atau Vaseline 
  • Cotton Facial squares
Steps ( with picture)
1. Letak minyak zaitun atau Vaseline padal cotton face.
2. Lap dan gosok-gosok pada bibir
3. Tadaaaa dah hilang

Simple dan mudah serta menjimatkan :') Btw aimie pakai Nude me lipstick by cathy doll sumpah ringan. Insyaallah kalau free aimie buat review.

Okay harini aimie nak sampaikan satu gambar yang penuh dengan  kata-kata motivation supaya kita semua lebih tabah menghadapi hari hari yang mendatang. Allah maha mengetahui. Kuatkan Iman dan hati, ingat HATI KENA SADO :') University life is so though I almost give up.
islam image
Ya Allah permudahkanlah urusan aimi farzana aminnn...

Review cathydoll CC speed powder pact ( MELAYU )

November 04, 2017 COMMENTS 1
Review cathydoll CC speed powder pact ( MELAYU )
Assalamualaikum semua.
Hari ni aimie hendak berkongsi mengenai cathydoll cc speed white. Aimie beli bedak ini online. I buy a mini size.  The actual size is kind of expensive about rm 45++. Apa yang aimie suka mengenai cc speed powder compact versi mini ini sebab kecil/ Senang selit dalam bag nak pergi kuliah. Ada sekali tu aimie selit dalam pencilbox, bedak kecil dan liptint cukuplah kan belajar kat U je pon hahaha.
(Bahagian depan)

Nov 2, 2017

Social anxiety

November 02, 2017 COMMENTS 0
Social anxiety
Lyrics, quote, and love image
Assalamualaikum semua.
Sebenarnya aimie confuse nak tulis dalam melayu atau english. Tapi bila mengenangkan matlamat aimie adalah untuk menyampaikan maklumat kepada rakyat Malaysia  serta memudahkan carian di google so here I decide to write in Malay.

Apa itu social anxiety ?
Social Anxiety Disorder is an irrational fear of social situations where unfamiliar people or unfamiliar situations are likely to be encountered. People who battle with social anxiety feel extremely self-conscious and are afraid in social situations. Socializing with new people, and speaking in public can evoke enormous anxiety. Even thinking about it can evoke extreme anxiety.  
Okey kemudian apa tanda-tanda social anxiety dalam masyarakat ?

Korang boleh baca proceed di blog INI ( https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/social-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20353561 ) sebab dia menyediakan info mengenai social anxiety . I don't want to copy people's entry. 
Apa kaitan social anxiety dengan entry aimie hari ini ?Okey macam ni sebenarnya I realized that recently I have social anxiety . ( mukadimah panjang, so baca di sini kalau nak pendek )

At high school I have a good friendship and have my own group of friends . The problem when I was in form 2 , there is a backstabbing incident among someone in my group,  kes berebut crush antara dua kawan baik aimie, sampai sekrang diorg bergaduh//

Oct 31, 2017

My confession

October 31, 2017 COMMENTS 0
My confession
Assalamualaikum
anime, boy, and alone image
( DADDY material)
Okay , about drama KOREA. BLACK IS SUCH A GREAT DRAMA. >_<  Sometimes I fantasize that I am Ha ram (go ara) OMEGEGEGE SO SEUNG HOON SO HANDSOME. But the drama is quite complicated with all the plot twist make me feel so excited to watch another episode.  Unfortunately it only has 10 episodes. What a sad fact. Honestly aimie suka giler cerita yang mystery, fantasy, thriller and romance it's such a perfect combination :')

HAHAHAHA // Then bila habis tengok drama kena balik ke alam realiti right ? I feel totally afraid to get married ! Why? Bila baca di IIUM confession dan kisah rumah tangga make me feel totally bad , life is not like in drama. The husband abuse his wife .Don't they love each other ?  Bila wife dah gemuk lahirkan anak kau juga kau tinggalkan dia untuk betina lain. Di mana kesetiaan dan amanah yang kau ucapkan semasa lafaz nikah. Baru-baru ni ada cases bapa rogol anak , abang rogol adik , mak lacurkan anak dan sumbang mahram else. Suami tak bagi nafkah , isteri tanggung semua perbelanjaan. Suami kaki maki kaki betina kaki rokok kaki arak. Make me fucking scare ! Dah macam haiwan//   
song seung hun, song seung heon, and 송승헌 image
Lol like what I have write on my previous post , I like mature guy and most of my favourite actor are  around early 30s (31-41) . when I enter the matriculation and university , I realize a guy with mature face and attitude is so delicious hahaha.

HAHAHA I FEEL SO ALONE IN UKM :") STILL DON"T MEET SOMEONE THAT I COULD CALL CLOSE FRIENDS. BUT I NEVER GIVE UP :))))) Maybe aku gemuk kut, Misi menguruskan badan. dah turun 2 kg. before 2018 hope at least 7 kg :')

Sep 10, 2017

Life as new student

September 10, 2017 COMMENTS 3
Life as new student
Bismillahirahmanirahim.
Assalamualaikum.
Image by Albina.A
Tak tahu nak mula cerita dari mana but I will try my best to keep it simple.  Allhamdullilah genap 2 minggu I'm officially UKM student. Ada sedih ada gembira.

Kita mulakan apa yang sedih. Aimie datang UKM without any friends from matric dan sekolah. Sedih weh, Modul 3 seem payah nak jumpa kat sini banyak modul 1, I just meet 2 people from my kuliah s3A semua lain fakulti. Here I need start everything from bottom. Bila di kuliah kebanyakkan duduk ikut geng asal like matrik selangor with all matric selangor. Budak asasi uitm with budak uitm. Budak utara with utara. Hahaha. Cenggitu hah.

 Rasa terasing , sebab aimie datang sini sorang-sorang and most of my potatoes ada di UKM bangi. Hewhew mari menangis. Ada sorang je sekolah aimie tu pun dia pindah time form 3. Can u feel how the akwardness.

I take my own initiative by trying to become someone that sociable. Tegur sana tegur sini. Tapi semua bawak geng dari tempat lama Hahaha. Ya Allah . My you ease everything. Kekadang rasa low self esteem sebab aimie ni gemuk dan bukan lah bergaya ala-ala hipster sedunia, I love bawal crepe, chiffon dan bubble shawl. Ada ke nak kawan eh :(

Lol I have my own plan join my favourite club yes like volunteer , senamrobik. Be brave Aimie. You can handle it :") Allah tak akan memberati hambanya melebihi kemampuan hambanya :')

Part paling sadis dekat sini lelaki kuliah aimie 14 manakala perempuan 60 . hahaha limited benau lelaki kat fakulti sains kesihatan , farmasi dan pergigian. kuikuikui. Dulu kuliah modul 3 lelaki 12 dan 100 orang perempuan, Can you feel it, Time sekolah menengah lelaki 7 orang 30 lain perempuan, Memang lelaki dah pupus ke apa :D kuikuikui.

Okeylah bye-bye. Doakan aimie tau huhuhuhuhuhuhuhuh.

Aug 15, 2017

Luahan hati di matrik :(

August 15, 2017 COMMENTS 7
Luahan hati di matrik :(
Assalamualaikum
plants, grunge, and tumblr image
actually aimie tak tahu nak tulis tajuk apa cuma nak luahkan perkara yg terpendam dalam diri aimie. I don't know what it is. Macam berperang dengan diri sendiri , selalu dengar bisikan hati (syaitan) untuk melakukan perkara mendorong syirik, munafik dan jahat. Aimie cuba lawan tapi tetap tewas. Aimie anggap ini semua jihad ujian Allah kepada Aimie. Fighting!

Part 1 : Cita-cita ku kian kabur. 

aimie kecewa tak dapat tawaran upu. Nak kata result teruk tak juga cuma golongan pertengahan., Aimie aliran sains , pointer 3.7 +++  Tak ada rezeki upu mungkin kifarah atau ujian ( tapi aimie rasa kifarah  atas kejahilan aimie)

I kind of heartbroken. Kalau korg pernah baca post aimie dulu2 about matrikulasi atau diploma // I had convert it into draft//  Aimie masuk matrik dan tolak diploma pengimejan perubatan (x-ray) di puncak alam untuk kejar cita-cita aimie. I was struggle during in matriculation and face all of the hardship dengan masa singkat. end up tak ada rezeki.  rasa dihempap batu. nak masuk bidang medicine kena 4flat but i'm not. I went to unisza medic interview last month they only choose 30  among 300 candidates.  :(
quote, failure, and success image
(credit pentip )
Ada kawan aimie pointer 3.5 but she manage to enter private medical school by scholarship. she is so lucky. I do researh about  private medical school cost at least 300 +++ K ! Here we go say bye-bye to my ambition since I was in primary school. Umi says there is must a reason ( hikmah)  like
"mungkin itu bukan terbaik, Allah ada perancangan lebih baik and aimie kena reda. Mungkin kakak rasa kakak sesuai tapi Allah lebih tahu"
 Part 2 : Kisah kimia dan Aku
calcium, chemistry, and boron image
Okey about pensyarah pilih kasih mesti korg ingat aimie jahat? depends to you guys but I will tell you guys kisah sebenar. I still remember her voice. dia kata saya tak ada harapan. since the first day I was in the chemist class. Aimie seorang yg suka aktif dalam kelas bila tuto, she ask a question to our class , nobody answer , bila tiada answer class akan continue senyap so aimie angkat tangan jawap and unfortunately my answer is wrong. dia kata baik tak payah jawap kalau tak tahu jawapan yg betul seems like that. I be like what >_< dari sekolah menengah that is my habit. / mungkin dia nk bgi pengajaran /

The saddest part sebulan ye sebulan . beliau ajar yang dia suka sahaja 4 kerat dekat meja lab depan ( papan putih) tempat pesyarah mengajar. . Dia panggil empat orang ( PELAJAR YANG DIA RASA ADA HARAPAN NAK DAPAT A DALAM KIMIA) tu bawak kerusi duduk depan dia ajar yang empat tu je dan ajar dalam suara perlahan and kitaorg tk dengar even duduk meja depan, and dia ajar atas kertas di meja bukan di papan putih. Ada satu hari dia ajar atas meja and dia choose beberapa student , ada kawan aku nak join juga tp bila kawan aku join  dia diam weh sampai org tu berambus baru dia ajar balik ,tak silap ingatan aku.  sorok gila :(. 

Mungkin modul aku ni kategori paling lemah kat matrik  jadi  susah sikit nak dapat A so  beliau fokus untuk ada yg juga dapat A maka wujudlah kumpulan berempat tu kitaorang panggil kumpulan dewa yg ditarget beliau pelajar cermelang   / mungkin sebab beliau top pensyarah kt matrik/. *this is jus my two cent theories. cuma firasat aku je tau nanti takut jatuh fitnah pula*
quote, wallpaper, and selena gomez image
 kumpulan dewa tu dapat extra note and she siap cop kata haram bagi note tu pada org lain!!! Imagine ada satu hari tu ada tutorial ( kelas) dia panggil yg dia suka ajar dekat bilik pensyarah yang baki ni terkontang kanting dekat kelas belajar sendiri nasib puan A masuk :) I LOVE PUAN A.Dia tak salam pelajar selain yang empat tu! Even in my second sem she never salam our classes bila turun dari dewan kuliah what they said ambil berkat. :( terkilan weh. rasa macam aku jijik dan hina. sedih terkilan terluka, pertama kali dalam kehidupan seorang pengajar (cikgu) buat pada aku macam tu.. Rasa takut pon ada maybe dia tak halalkan ilmu pada waktu tu sebab tak salam dengan aimie.

Nak dekat habis sem 1 we decide tu change our lecture, sebab ramai berhenti dan tuka pdt sbb dia  about 4 students.  kitaorg diganti dgn my pensyarah no 2 untuk kelas amali,puan A sebelum sambung master.Beliau tahu keadaan pelajar yang tak terpilih a.k.a grup bukan anak dewa. She make extra classes  for us even lagi seminggu dia nak pindah. I miss her! Dia bagi banyak kata semangat. garang gila tapi penuh kasih sayang. I'm so bless even sekejap.
Aimie finally dapat buktikan I'm not stupid in chemist. I got A in chemist and I'm the only one get A dalam my class for sem 1 . Allhamdulilah sem 2 A-.
Aimie tak kata beliau salah but dua-dua pihak ada salah, puan kimia and my classes. Maybe our class terluka kan hati dia walaupun dah minta maaf but yeah kadang2 hati manusia bila terguris pedih rasanya
Hope korg ambil iktibar dari part 2 kisah kimia dan aku. Tak kisah lah orang hina kau but kau kena buktikan kau boleh kau tak lemah! You can do it ! Buktikan kau tak lemah! Jangan mengalah! BUKTIKAN KAU BOLEH!
sebenarnya banyak lagi perkara berlaku but I share secebis dari kisah i, aimie tak nak aibkan sesiapa cukuplah sedikit sahaja untuk dijadikan pengajaran dan motivasi untuk kita semua :') bye. sampai sini saja entry kita

nota kaki : buat roommate ku izzati dan fatin yg sudi layan kesedihan  dan tangisan aku setiap kali habis kelas kimia  I Love you ahahaha. Jasamu akan ku kenang :*

Aug 9, 2017

website untuk drama korea

August 09, 2017 COMMENTS 3
website untuk drama korea
Assalamualaikum
eyes, neon, and grunge image
Harini aimie nak share laman web yang menyajikan drama korea. ewah. Maybe korang semua ada laman web pilihan untuk tengok drama atau movie korea but yg ini adalah my top 10 website for k-drama. I hope this entry will help you guys.
Honestly ini laman web yang paling aimie suka sebab macam-macam drama and movie uollss boleh tengok and yang penting laman web ni dia kemas dn teratur. kelemahan ada pop up tapi sekarang ni dah macam tak ada
Kelebihan : ada sub melayu dan apps dia untuk android.
Kelemahan : Tak banyak drama ada.
Kelebihan : ada sub melayu dan apps dia untuk android.
Kelemahan : Tak banyak drama ada.
Adik aimie suka dramabus sebab cepat dan pantas tapi malangnya kat situ kebanyakan drama baru.
Aimie kureng sikit kalau https://www.dramafever.com/ sebab movie lama-lama dan ada yang tak available kat country huh plus kena longin bagai begitu juga tonton hahaha kena bayar.
aimie harap korg gunalah link ini untuk drama yg sopan ingat jangan free-free dapat dosa especially lelaki yg tengok aurat bukan mahram ngehngeh. #donedakwah 
Okeylah byebye

Aug 8, 2017

Review Spicy Korean Burger

August 08, 2017 COMMENTS 4
Review Spicy Korean Burger
Assalamualaikum semua
Hari ini aimie nak share review spicy korean burger ( malaysia ) yang aimie makan pada  Isnin(31/7) lepas dengan my BFF iaitu syafa dan farzana dan makan di mcdonald puncak alam. Kali pertama drive luar kawasan rumah dah lah banyak lori sebab dlm pukul 3. Tawakal je sis waktu tuuuu
Pedas ngat ngat - Ala2 Asyallie)
Harga bagi set ni tak silap aimie dalam hampir nak ke RM 16 boleh tahan jugak mahal tapi berpatutan kot sebab dpat set air fanta dan kentang yg dipotong nipis.. Seriously burger ni pedas kaw kaw tapi tak sepedas samyang spicy ramen ngehngeh masih boleh dimaafkan but my kawan farz dia tak habis sebab tak tahan pedas.
See sayurnya melimpah-limpah and tissue dekat 6 helai depa bagi)
Sedap lah jugak Spicy Korean Burger ni cuma pedas je kut , kawan aimie kata sos dia macam rasa dan bau tomyam .I agree that the smell and taste seems like tom yam // tpi tak delah mcm tomyam sngat\\

Actually burger ni banyak giler sayur sampai tertumpah-tumpah makan // maybe sebab tu sis cashier bagi banyak tisu XD// mungkin faktor orang korea banyak makan sayur gitu
Apapun aimie bagi 4 bintang daripada 5 bintang!!!
nota kaki :
Semenjak kontroversi cerita the man who dies to live haritu aimie dah kureeengg minat kpop but sis kaki drama as drama melayu jalan cerita lebih kurang ahahaha.  Ada ke patut minum air arak sebelah ada quran.  Pakai Bikini tapi pakai tudung ? Jual beli wanita ? whutttt? nanti aimie update yg korean muslim dia translate apa netizen korea hina islam hewwww . 
Panas sis.
plus how korean react with people that wear hijab. macam2 reaction. most of them full of hate tapi tak semua.
tunggguuu yahhh entry terbaru sister :D

Aug 6, 2017

Resepi Ikan tenggiri Masak masam manis

August 06, 2017 COMMENTS 1
Resepi Ikan  tenggiri Masak masam manis
Assalamualaikum
asian, kfashion, and kid image
Hari ni aimie nak resepi masakan yang aimie buat harini yuhhhuuuu baru ada kesempatan dan ini kali kedua aimie masak masam manis hewhew based on book recipe ummi yang lama dah terkoyak-oyak buku itu tpi ni versi simple tak ada nenas timun bagai . Sedap , cepat ringkas dan tak bazir.
Bahan-bahanIkan Goreng
  • Ikan tenggiri 2 ketul 
  • Garam 
  • Kunyit
Jadi Kita  bersihkan ikan dan gaul dengan garam kunyit dan goreng
Kuah Masam manis
  • 3 Bawang putih 
  • Bawang  besar ( separuh)
  • Halia ( 1cm)
  • Cili Api
  • Cili besar  x1 (potong serong)
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1/2 sudu gula ( aimie tak suka manis2)
  • 1 1/2 cawan air
  • Garam sikit je agak2
Langkah-langkah
1. Tumbuk bahan warna ungu dan tumis dalam kuali 
2. Selepas naik bau masukkan bahan warna biru. 
3. Kacau-kacau dan tambah air , garam, dan gula serta ajinamoto ( kalau nak kuah tambah banyak air tapi tambah sikit sos cili dan tomato supaya tak tawar) 
4. Selepas menggelegak masukkan ikan yang dah goreng. 
5. Siapppppppp
Allhamdullilah sssuppp setel masakkan kita harini cepat mudah dan ringkassss

Jul 20, 2017

Resepi sambal ikan kembung

July 20, 2017 COMMENTS 2
Resepi sambal ikan kembung
Assalamualaikum.
cat, kawaii, and sailor moon image
Harini aimie nak share resepi turun temurun dari keluarga aimie belah mak. Depa masak cara utara maklumlah kampung opah sempadan perak-kedah so depa cakap utara ngehngeh even org perak // nasib ayah pior perak.

Berbalik kepada resepi sambal ni aimie tuntut dari opah dan ummi  tapi ubah sikit kepada citarasa aimie sebab aimie tak suka sambal berkuah banyak, sambal tu ala-ala kering gitu
Bahan-bahan

( maaf sepah gitu)
nota kaki : / <= ( Maksudnya atau ye )
  • Ikan kembung ( goreng dulu) 
  • 10 keping cili kering ( rebus dulu 5 minit) 
  • 3/4 batang cili besar 
  • 3/4 cili api 
  • 4 ulas bawang putih 
  • 1 bawang besar atau 7 ketul bawang merah (pilih yg bosa2 sikit)// terpulang nak guna bawang besar atau merah// 
  • Halia ( agak2lah tpi sikit gile je) 
  • Kiub ayam (separuh) 
  • 1@2 sudu gula 
  • Garam ( agak2lah) 
Cara-cara

nota kaki : Minyak guna banyak tapi bukanlah banyak mcm masak nugget tu...
1. Kita blend semua bahan warna merah , tambah air sikit tapi tak banyak sebab 
bawang keluarkan air. ( setengah cawan maybe) // cawan kecil bukan mug// 
2. lepas tu panaskan minyak tunggu hingga minyak panas dan masukkan bahan diblender 
3. Kacau-kacau dan tumis , kalau boleh lama2 average masa aimie tumis adalah ( 20-35 minit) . Ummi pesan sampai minyak naik . Baru cili masak betul2. 
4. sambil2 tumis masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa . 
5. Kalau nak kuah tambah air sikit ngeh ngeh sikit je.... 
6 bila dah yakin sambal masak , masukkan ikan gaul-gaul sekejap tutup api.
itu sahajalah resepi  kita pada harini ngeh ngeh

May 21, 2017

Resepi su un dengan telur serta kentang

May 21, 2017 COMMENTS 0
Resepi su un dengan telur serta kentang
Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum.
animal, cat, and cute image
Hari ni aimie nak share resepi masakan simple yang aimie belajar dari ummi serta cedookan internet.
Resepi su un dengan telur serta kentang.
Haha simple gila je resepi ni. uhuhuhuh :)

Bahan-bahan
Image result for tauhu kering
( kredit pak cik google )
1. Su un dengan pucuk tauhu kering ( beli sekali satu set)
2, Bawang putih 3 (diketuk)
3. Bawang merah 2 (diketuk)
4 .1/2 Kiub ayam ( aimie guna knows)
5. Garam secukup rasa
6. Air 4 atau 3 setengah cawan
7  Telur ayam 2
8. Kentang 3 ketul ( potong serong, sukahati ampa lah)
Cara-cara
1. Tumiskan garam, bawang putih dan merah yang telah diketuk beserta kiub ayam
2 . Tuangkan air ke dalam periuk
3/ Masukkan 3 ketul kentang yang telah dipotong dan biarkan direbus mendidih.
4. Masukkan su un dan pucuk taihu kering jika telah mendidih , selalunya aimie tunggu dekat 10-15 minit untuk pastikan kentang tu empuk bergantung pada kekuatan apa juga/,baru masukkan su un dan pucuk tahu kering
5. Lepas su un dengan pucuk tauhu kering lembut masukkan telur, jangan kacau telur tu( tapi terpulang lah korang_
6. Bila telur dah masak silalah angkat.

Sekian sahaja resepi aimie kali ini.  Semoga bermanfaat

Hukum tukar nazar sebelum peristiwa

May 21, 2017 COMMENTS 0
Hukum tukar nazar sebelum peristiwa
Bismillahirahmanirahim
art, doodle, and islam image
Assalamualaikum semua.

Harini aimie nak berkongsi ilmu dan hukum yang aimie tercari-cari selama ini iaitu hukum menukar niat nazar sebelum peristiwa atau hajat tercapai. Aimie puas mengoogle dan youtube akhirmya jumpa jawapan di laman web http://kemusykilan.islam.gov.my/.

Soalan :
" Assalamualaikum Ustaz/ustazah :- Adakah Nazar Itu Boleh Di'atau'kan Jika Kita Telah Bernazar Tetapi Hajatnya Belum Tercapai? *tukar Niat ..."
Jawapan :


Waalaikumussalam....
Nazar adalah perkara wajib yang perlu di laksanakan sekiranya hajatnya tercapai. Boleh menukar niat nazar sebelum hajat tercapai.
Wallahu'Alam.
Allhamdullilah terjawap segala persoalan yang bermain di minda ku. Allhamdullilah. Risau hati, takut tak sempat tunai nazar, yelah mana tau ajal sampai dulu. Nauzubillah. Contohnya nazar sedekah guna gaji pertama. Allahu.

Okey aimie bagi linknya kalau korg tak yakin dengan aimie http://kemusykilan.islam.gov.my/?data=O2thdGVnb3JpX2RldGFpbDsxMjY7&page=257 .