Aimie Farzana
About;
Aimie Farzana // 19

Shout here;

Recent post;
Blog Archieve

Followers;
Credit;
The Cretive!

© 2013 - Full Template by Arrien Amani and someone help me is Mayra and Inficon . Edit by YOUR NAME.

Resepi su un dengan telur serta kentang
Sunday, May 21, 2017 | 0 Comments
Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum.
animal, cat, and cute image
Hari ni aimie nak share resepi masakan simple yang aimie belajar dari ummi serta cedookan internet.
Resepi su un dengan telur serta kentang.
Haha simple gila je resepi ni. uhuhuhuh :)

Bahan-bahan
Image result for tauhu kering
( kredit pak cik google )
1. Su un dengan pucuk tauhu kering ( beli sekali satu set)
2, Bawang putih 3 (diketuk)
3. Bawang merah 2 (diketuk)
4 .1/2 Kiub ayam ( aimie guna knows)
5. Garam secukup rasa
6. Air 4 atau 3 setengah cawan
7  Telur ayam 2
8. Kentang 3 ketul ( potong serong, sukahati ampa lah)
Cara-cara
1. Tumiskan garam, bawang putih dan merah yang telah diketuk beserta kiub ayam
2 . Tuangkan air ke dalam periuk
3/ Masukkan 3 ketul kentang yang telah dipotong dan biarkan direbus mendidih.
4. Masukkan su un dan pucuk taihu kering jika telah mendidih , selalunya aimie tunggu dekat 10-15 minit untuk pastikan kentang tu empuk bergantung pada kekuatan apa juga/,baru masukkan su un dan pucuk tahu kering
5. Lepas su un dengan pucuk tauhu kering lembut masukkan telur, jangan kacau telur tu( tapi terpulang lah korang_
6. Bila telur dah masak silalah angkat.

Sekian sahaja resepi aimie kali ini.  Semoga bermanfaat


Hukum tukar nazar sebelum peristiwa
Bismillahirahmanirahim
art, doodle, and islam image
Assalamualaikum semua.

Harini aimie nak berkongsi ilmu dan hukum yang aimie tercari-cari selama ini iaitu hukum menukar niat nazar sebelum peristiwa atau hajat tercapai. Aimie puas mengoogle dan youtube akhirmya jumpa jawapan di laman web http://kemusykilan.islam.gov.my/.

Soalan :
" Assalamualaikum Ustaz/ustazah :- Adakah Nazar Itu Boleh Di'atau'kan Jika Kita Telah Bernazar Tetapi Hajatnya Belum Tercapai? *tukar Niat ..."
Jawapan :


Waalaikumussalam....
Nazar adalah perkara wajib yang perlu di laksanakan sekiranya hajatnya tercapai. Boleh menukar niat nazar sebelum hajat tercapai.
Wallahu'Alam.
Allhamdullilah terjawap segala persoalan yang bermain di minda ku. Allhamdullilah. Risau hati, takut tak sempat tunai nazar, yelah mana tau ajal sampai dulu. Nauzubillah. Contohnya nazar sedekah guna gaji pertama. Allahu.

Okey aimie bagi linknya kalau korg tak yakin dengan aimie http://kemusykilan.islam.gov.my/?data=O2thdGVnb3JpX2RldGFpbDsxMjY7&page=257 .

Labels: , , , , ,



Tips Masuk matrik
Friday, May 19, 2017 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim.
Assalamualaikum semua, Harini aimie nak kongsi tips untuk memasuk matrik terutama yang dapat KMNS atau nama sebenarnya Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Lol. Aimie bukan nak menakutkan korang but kehidupan di matrik ini disaster. I don't want  lying to you guys, As aimie dulu pon rajin scrollblog before masuk matrik , they said matrik itu senang kacang janji pandai urus masa but the truth? 

Image result for kmns logo

1, Jadual kelas yang padat sendat

Aimie jenis buat jadual belajar , bukan tampal kat dinding but yeah but dalam buku kecil. Bayangkan kat matrik kelas pukul 8 pagi hingga 4 malam. Itu tak ditambah extra class dan sebagainya.

 Aimie modul 3 and for those said that module 3 and 2 tak buzy macam module 1 sila meninggal. Imagine my lecture but I call them cikgu (except for my ex-chemist lecture , she does not like being called as a teacher but prefer puan or madam)  Kelas dari pukul 8 pagi hingga 5.30 petang because of extra class by tuto lecture. Get ready urus jadual.

Btw korang akan ada tutorial ( homework) every single day kalau jenis kaki meniru yeah diorang meniru ambil gambar jawapan senyap2 dari meja lecture atau tiru kawan dan at the end korang juga rugi. Tak paham apa yg belajo.

2. Elakkan bercinta.

Ini pon penting, Aimie menyaksikan kawan-kawan aimie yang berpotensi untuk cermelang dalam pelajaran tapi terbabas disebabkan percintaan, yeah percintaan. Kepada bakal adik-adik jangan buat macamtu kesian kat mak pak hang, Hangpa cuma duduk sana 10 bulan , setiap 1 sem untuk satu subjek sekurang-kurangnya 10 bab hang nak kena paham. 

Ni ada yang kena tangkap belajar berdua-dua an kat tempat sunyi. Depa belajar tajuk reproduction utk praktikal class ke apa? Hargai masa dan maruah anda bak kata puan mulia ( bonda utk pelajar kmns)

3. Jaga hubungan baik dengan cikgu ( lecture)

Honestly ni penting , kerana mulut badan binasa. Hubungan dengan lecture penting. Mungkin ada setengah lecture pilih kasih, ignore kita, kata kita tak ada masa depan , perli kita atau sewaktu dengannya. Tapi kita kena tabah dan buktikan kita boleh. Aimie sendiri lalui situasi ini, yang penting bersabar sebab ada pengakhiran yang gembira contohnya kita cermelang dalam pelajaran kita berbanding pelajar yang cikgu sayangi.

Kadang-kadang ada lecture yang cara penyampaian dia dalam kelas agak perlahan , kita jangan terus salahkan cikgu kalau tak berjaya , kita ada banyak alternatif contohnya jumpa lecture tersebut secara personal dan belajar dengan dia ( lebih banyak ilmu) atau  buat banyak exra tutotial ( latihan ) insyallah paham.

4. Habis je kuliah setiap hari luangkan masa baca balik lecture note pagi tu dan fahamkan. Kekadang aimie pon x mampu sebab tak sempat tapi cuba lah sempat kan.

 5. Pandai pilih kawan
Image result for niqab doodle
Pilihlah kawan yang baik. Jangan pilih kawan untuk nampak hot atau glamor. Jangan pilih kawan untuk mengisi kesunyian. Aimie faham  terutamanya perempuan, depa kena ada kawan untuk teman sana sini dan terpaksa sebab tak nak nampak alone but jangan sampai memakan diri, Jangan sebab masalah tak ada kawan atau kena palau terus tak mahu belajar, Insyallah korang mesti jumpa kawan yang sehati sejiwa.

Korang kena pandai berdikari. 

6, Siapkan semua kerja sekolah ( tutorial) / jangan meniru kecuali terdesak,

7. Jangan tidur dalam kuliah. 

8. Pilihlah tempat duduk di kuliah yang strategik. contohnya baris 2,3 atau 4. Aimie kurang sikit baris 1 sebab kena mendogak. Sakit kepala den.

9. Bawak gula-gula semasa belajar untuk elakkan mengantuk

10. Fahami waktu aktif anda untuk belajar, contohnya aimie aktif belajar bila malam. baru belajar masuk kepala. ( sebab sunyi dan tenang)

11. Bersedia dengan earphone, kekadang korang akan berjumpa berbagai-bagai jenis roommate ada yang menyanyi kuat-kuat sambil belajar so  jalan alternative ialah bawak earphone atau belajar di surau , bilik reakrasi atau perpustakaan.

Ok setakat tu je tips . Nanti kalau ada penambahan aimie masukkan.

Ada yang bertanya soal makhluk halus. Allhamdullilah aimie tak berhadapan secara depan-depan dengan makhluk halus. Aimie tinggal di blok c2 tingkat 2 bilik no8. Bilik tu hujung  jauh dengan tandas but aimie selalu gi tandas 2,3 pagi dan tak ada apa-apapun

Mungkin ada kata KMNS ini keras, yes but batch 16/17 allhamdullilah tak banyak kes paranormal . So chill lah gais

Sekian sahaja tips masuk ke matrik. :)


Resepi Chili Flakes Ala Domino
Tuesday, May 16, 2017 | 1 Comments
Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum semua .
kdrama, ji chang wook, and suspicious partner image
( Suspicious partner *.* )
Mungkin entry ini kelihatan agak  lame atau dungu dalam memasak but hey this recipe for those who still single like me. So hahaha. Chili flakes ni kalau korang beli domino taruh dekat topping meleleh. Aimie selalu guna chili flakes untuk pizza dan spaghetti ( goreng & oglio etc)

Tanpa melengahkan masa mari mulakan.

Menurut laman web aimie baca , ada 3 cara nak buat chili flakes ni pertama goreng garing kedua letak dalam oven dan ketiga kering pada cahaya mentari gitu.

Aimie biasanya buat yang pertama iaitu goreng,
Displaying 20170515_183827.jpg

BAHAN-BAHAN
1.Cili kering

Cara-cara

1. basuh cili kering
2. goreng tanpa minyak sampai agak2 garing
3. Blender tanpa air (kering)

Ok mungkin ada perbalahan , setengah orang rebus cili kering lepas tu goreng balik. It's okey , yang aimie punya resepi ni based on video kat youtube.

Sampai sini sahaja, doakan aimie berjaya mencapai cita-citaku okey. Amin.

P/s :             
Displaying 20170515_183827.jpg
 1. chang wook so fluffy and I want to bite him even he is 10 years older than me :)) ( AIMIE JANGAN CURANG DENGAN RAPMON )
2. I figure out most of guys with formal suit are good looking :) Honestly I don't like messy hair style.


kaiwufvn