}

HOME Profile BEAUTY TIPS FOOD RECIPES FOLLOW DASHBOARD

Thursday, July 20, 2017

Resepi sambal ikan kembung

Assalamualaikum.
cat, kawaii, and sailor moon image
Harini aimie nak share resepi turun temurun dari keluarga aimie belah mak. Depa masak cara utara maklumlah kampung opah sempadan perak-kedah so depa cakap utara ngehngeh even org perak // nasib ayah pior perak.

Berbalik kepada resepi sambal ni aimie tuntut dari opah dan ummi  tapi ubah sikit kepada citarasa aimie sebab aimie tak suka sambal berkuah banyak, sambal tu ala-ala kering gitu
Bahan-bahan
 
( maaf sepah gitu)
nota kaki : / <= ( Maksudnya atau ye )
  • Ikan kembung ( goreng dulu) 
  • 10 keping cili kering ( rebus dulu 5 minit) 
  • 3/4 batang cili besar 
  • 3/4 cili api 
  • 4 ulas bawang putih 
  • 1 bawang besar atau 7 ketul bawang merah (pilih yg bosa2 sikit)// terpulang nak guna bawang besar atau merah// 
  • Halia ( agak2lah tpi sikit gile je) 
  • Kiub ayam (separuh) 
  • 1@2 sudu gula 
  • Garam ( agak2lah) 
Cara-cara

nota kaki : Minyak guna banyak tapi bukanlah banyak mcm masak nugget tu...
1. Kita blend semua bahan warna merah , tambah air sikit tapi tak banyak sebab 
bawang keluarkan air. ( setengah cawan maybe) // cawan kecil bukan mug// 
2. lepas tu panaskan minyak tunggu hingga minyak panas dan masukkan bahan diblender 
3. Kacau-kacau dan tumis , kalau boleh lama2 average masa aimie tumis adalah ( 20-35 minit) . Ummi pesan sampai minyak naik . Baru cili masak betul2. 
4. sambil2 tumis masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa . 
5. Kalau nak kuah tambah air sikit ngeh ngeh sikit je.... 
6 bila dah yakin sambal masak , masukkan ikan gaul-gaul sekejap tutup api.
itu sahajalah resepi  kita pada harini ngeh ngeh

Sunday, July 16, 2017

I'm not tired anymore :)

Assalamualaikum.
animal, neko, and bénévolat image
Did you guys read my previous post ? I'm almost give up but now I know my pathway. What I will do. As I'm someone that passionate to give help to the society  especially in health care but I might not manage enter to medical school due to my last result as I got B and not B+ in mathematic ( main requirement) // I hate mathematic  in matric. everything.// so I will involve in voluntary humanitarian organization.

My aim is to lend a hand for someone who needs help. May Allah ease me .  The main thing that I want to say is don't give up with your dream, there must a way for us to pursue our dream. Allah knows the best for us. Don't give up.
Image result for mercy malaysia
Here some of non profit organization ( you can be part of them )
//click link only//

// Actually there are a lot of humanitarian and charity activity that we can enroll but I don't have enough time to share it with you guys.  I want to help people especially those who live in rural idea like build clean water @ eletric supply or teach them  the right way to brush their teeth and help our enviroment or even help a stray cats and the important one spread Islam among the people who live in rural area.

I want to make other people happy and make the better world for everyone :)

I hope this post will inspire who did not have opportunity to be a doctor or nurse, remember there must a way if we are ikhlas to help other people. . Plus if you feel down I want to share a quote from Quran ( Al-baqarah) so you must be motivate.
 لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا“Allah does not burden a soul beyond that it can bear…” (Qur’an, 2:286). 
Annyeong ! kipidab don't give up.

Remember don't burden our parents, my aim is to make my family happy dunya and akhirat.

Wednesday, July 12, 2017

tired.

Bismillahirahmanirahim.
plants, green, and grunge image
Allhamdullilah keputusan pspm dah dapat tapi aimie maybe tak lepas syarat masuk perubatan. sebab dalam perubatan sekurang-kurangnya matematik B+ tapi aimie dapat B. yang lain semua A dan A-. Actually aimie nak recheck ayah suruh tapi bila fikir balik matematik haritu agak mencabar dan mungkin ini keputusan terbaik. Kang turun gred jadi C menanges kau nak. Ramai kawan aimie dapat math c , d pon ada lagipun aimie ni modul 3 , kira tahap paling rendah kat matrik bak kata bekas pensyarah kmns
Image result for al baqarah quotes
Tak apalah aimie redha, lol actually aimie dok telek2 universiti swasta but I'm thinking mampu ke? Lagipn hidup kat dunia sementara. Rasa macam nak give up pon ada sebab itu adalah cita-cita aimie dari kecil. Aimie tolak diploma dalam pengimejan perubatan dan ke matrikulasi dengan harapan dapat melunaskan impian aimie namun jalan makin kelam .
Image result for al baqarah quotes

Actually aimie tak ada mood nak menulis. dalam hati membuak-buak nak swasta tapi mampu ke keluarga aku dek .Mungkin ini semua balasan atas kejahilan aku, rasakan wahai aimi.

Nanti bila aimie ada mood aimie updatee, I know the quote says ' setiap masalah ada penyelasaiaan' dan 'Gantunglah cita-citamu setinggi ...' . I have only one way oppss actually two ways. First, do not accept any university and try to apply upu next year or apply usm-kle. Aimie tawakal dan redha sebab tak nak menyusahkan umi ayah.

@, be, and fight image
 Smile dan teruskan berusaha. Mesti ada hikmah oleh Allah